Våpen i Norge

8,8 cm FlaK
8,8 cm FlaK var en serie tyske kanoner, opprinnelig beregnet for luftvern, men etterhvert også brukt mot stridsvogner.


 

Beretta 1934
Beretta 1934 (også omtalt som Beretta M1934) er en pistol som ble konstruert av våpenprodusenten Beretta i Italia i 1934. Våpenet ble mye brukt av de italienske styrker under den andre verdenskrig. Selv om denne pistolen var laget for det militære ble den også solgt på det sivile marked og ble brukt av politiet. Politipistolene er gjerne merket PS for Pubblica Sicurezza. Den er en kompakt halvautomatisk pistol som ble gitt ut som standard tjenestepistol til den italienske hæren. Den er i kaliber 9 mm Corto (9 x 17 mm), også kjent som .380 ACP og 9 x 17 mm Browning. Fra året etter ble den også laget i .32 ACP. Den fikk modellnavnet Beretta 1935. Den ble brukt av marinen og flyvåpenet. Både kaliber .380 og kaliber .32 ACP er passende kaliber for masseretardert sluttstykke, en enkel mekanisme som er rimelig å fremstille i forhold til det kraftigere kaliber 9 x 19 mm Luger patronen som krever en mer komplisert og betraktelig dyrere locked-breech-mekanisme. Beretta 1934 har manuell sikring og 7 skudds magasinkapasitet. Magasinet har en fingerstøtte nederst som gir bedre grep. Den har det karakteristiske åpne glidestykket som Berettapistolene ofte har, og den er laget med relativt få deler og er lett å vedlikeholde. Den er også kjent for å være mordvåpenet på Mahatma Gandhi. Drapet ble utført av Nathuram Godse. Beretta 1934 var i produksjon fra 1934 til 1980, og ble produsert i over en million eksemplar.


 

Brengun
Brengun er et britisk lett maskingevær. Maskingeværet var standard i den britiske hæren under andre verdenskrig. Den erstattet det gamle maskingeværet Lewisgun fra første verdenskrig i 1935. Navnet er en sammentrekning av «Brno Enfield», siden den ble laget i våpensmiene i Royal Small Arms Factory i Enfield basert på et tsjekkisk design, som opprinnelig het ZB vz 26 før det ble oppdatert til ZB vz 30, som deretter ble grunnlaget for ZB vz 33 og Bren.gun Den benytter samme ammunisjon som den britiske standard armériflen Lee-Enfield (kaliber .303 British – 7,7 mm). Ulempene med våpenet var at skuddtakten var mye lavere enn sitt tyske motstykke, og den kunne bare benytte magasiner og ikke beltemating. Brengun ble vanligvis benyttet med et 30-skudd magasin som i praksis var ladet med 28 skudd for å forhindre forkiling. Det fantes også et 100-skudds tallerkenmagasin beregnet for bruk mot fly, tilsvarende lewis maskingevær. Vekten var en annen ulempe, og derfor ble ofte Brengun demontert og vekten fordelt mellom to soldater under lange forflytninger til fots. På tross av disse ulempene var Brengun et meget populært våpen blant de britiske soldatene som respekterte den som et effektivt og pålitelig våpen. Den var også i bruk blant norske hjemmestyrker og i den norske hæren under og etter krigen, frem til man tok i bruk amerikanske våpen på begynnelsen av 50-tallet. Etter at Storbritannia tok i bruk L1A1 i 7,62x51 som sin rifle, ble Brengun omkamret til 7,62x51 og omdøpt til L4. L4 forble i britisk tjeneste frem til 1980- eller 90-tallet, og er nå helt erstattet av beltematede FN MAG. Dette blir også brukt i det norske forsvaret, på Leopard 2-stridsvogner kjøpt inn fra Nederland.


 

Browning Hi-Power
Browning Hi-Power er en semi-automatisk pistol i kaliber 9 x 19 mm Luger oppfunnet av John Moses Browning og ferdigdesignet av belgieren Dieudonne Saive etter Brownings død. Den er en av de mest brukte pistoler i verdenshistorien.


 

Colt mitraljøse m/29
Colt mitraljøse m/29 er et Browning M1917 tungt vannavkjølt rekyldrevet maskingevær bygget på lisens i Norge. Løpet var omsluttet av en vannbeholder for kjøling, denne tok ca. 3,5 liter vann, og det måtte etterfylles vann etter ca. 1500 skudd kontinuerlig ild. Den overtok etter Hotchkiss mitraljøse m/1898 i det norske forsvaret i 1929. Den spilte en stor rolle i Norge ved angrepet på Norge i 1940, og var i utstrakt bruk i kampene som fulgte. 1 800 maskingevær var den norske beholdningen ved krigens utbrudd. Våpenet ble produsert på Kongsberg Våpenfabrikk på lisens og var bygget på Browning M1917. Det var opprinnelig kamret for ammunisjon i kaliber 7,92 x 57 mm Mauser, men ble senere bygget om for 7,92 x 61 mm da denne ammunisjonen var bedre egnet mot fly.


 

Flere våpen kommer...

© 2019-2020 Krigskart.no